ONLINE YOGA DERSLERİNDE KULLANILAN MÜZİKLER VE TELİF HAKKI İLE İLGİLİ 7 ÖNERİ

25 Kasım 2020


ONLINE YOGA DERSLERİNDE KULLANILAN MÜZİKLER VE TELİF HAKKI

Online yoga derslerinde kullanılan müzikler ve telif hakkı… Online yoga derslerinizi oluştururken stüdyo derslerinizdeki gibi Spotify listelerinizi ve müzik listelerinizi kullanıyorsanız bu yazımızı dikkatle okuyun.

Online dersler sırasında ve kayıtlı videolar dağıtarak  ders yaparken müzik kullanmak stüdyoda ya da özel derslerde müzik listesi kullanımından oldukça farklıdır.

İster küçük bir stüdyo ister bireysel çalışan bir yoga eğitmeni olun, telif hakkı yüzünden ceza almanız mümkün.

Online Yoga derslerinde telif hakkı olan müzik kullanımına dikkat etmek önem taşımaktadır.

Telif hakkı nedir? Online yoga derslerinde kullanılan müzikler  telif hakkına tabii mi ve telif hakkı olan müziklere dikkat etmek neden önemlidir?

Vikipedi tanımı oldukça nettir:

“Telif hakkı, bir kişi ya da kişilerin her türlü fikrî emeği ile meydana getirdiği bilgi, düşünce, sanat eseri ve ürününün kullanılması ve kopyalanması ile ilgili hukuken sağlanan haklardır. Telif hakkının doğması için tescile gerek yoktur. Fikir ve sanat eserleri üzerindeki haklar eserin üretilmesiyle birlikte doğar.”

Bunu şu şekilde düşününce sadece cezai yaptırımı değil vicdanı boyutunu da sürecinize dahil ederek neden çok dikkat etmeniz gerektiğini daha net anlayabilirsiniz.

Başkasının yarattığı sanatsal bir eseri ya da çalışmayı kendi çalışmanıza dahil etmek istiyorsunuz.

Bu yüzden tam olarak ne kadarını kullanma ya da dağıtma hakkına sahipsiniz dikkatlice araştırın ve emin olun.

Online yoga derslerinde kullanılan müzikleri ekleme yolları

online yoga derslerinizde kullanılan müzikler

#1 Youtube Ücretsiz Ses Kütüphanesi

Telif hakkı ile korunan bir videoyu Youtube kanalınızda paylaşırsanız, içeriğiniz kaldırılabilir ve aynı zamanda aldığınız uyarılar sonucunda bazı özellikleri kullanımınız kısıtlanır. Videoyu oluşturmak için harcadığınız emek, zaman ve bu şekilde uyarı almanın olumsuz hissinden bahsetmiyoruz bile.

Youtube videolarınızda kullanabilmeniz için ücretsiz bir kütüphane sunar. Çok geniş bir müzik yelpazesi olmasa da biraz zaman harcayarak farklı parçaları birleştirip ya da aynı parçayı döngüye alarak kendi playlistinizi oluşturabilirsiniz.

#2 Epidemic, Premiumbeat , Audiojungle 

Bu ve benzerleri sitelerden kullanım alanınıza uygun  ücretli kütüphane satın alabilirsiniz.

#3.Ücretli kütüphanelerin çoğunda telif hakkı ücretsiz olan müzikler de mevcuttur.Ancak lisans türünü çok iyi okumak ve kullandığınız içeriğin lisansının değişip değişmediğini kontrol etmeniz gerekebilir.

#4.Sevdiğiniz sanatçılarla , müzisyen arkadaşlarınızla eserlerini kullanabilmek için iletişime geçebilirsiniz.

#5.Kendi müziklerinizi yapabilirsiniz.Tibet kaseleri ve basit ritimler eşliğinde kendi sesinizle mantralar söyleyerek kendi müziğinizi yapabilirsiniz.

#6.Müzik kullanmak yerine sadece sesli yönlendirmelerinizle dersi sürdürebilirsiniz.

#7.Dersiniz sırasında öğrencilerine kendileri çalmaları için spotify playlistleri gibi listeler oluşturup bağlantıyı paylaşabilirsiniz.

Bu size tüm ekstra işleri ortadan kaldıran bir seçenek sunar. Ayrıca, online yoga derslerinizde kullanılan müziklerin seçiminde herkesin aynı tür müzikten hatta müzikle pratik yapmaktan hoşlanmayabileceği fikrine de açık olun.Bu sayede kısıtlama yapmadığınız için öğrencilerinizi kendi alanlarını yaratabilmeleri için de cesaretlendirmiş olursunuz.

Sizinde online yoga derslerinde kullanılabilecek müzklerle ilgili paylaşmak istedikleriniz varsa yorumlarınızı  bekliyoruz. Ayrıca  sosyal medyadan ya da  mail göndererek bizimle  iletişime geçebilirsiniz.



BU YAZILAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR!

Sadece Hayal Edin!

Tüm zihninizle hayal edin, tüm kalbinizle inanın, ve bizimle başarın