Temizlik denince aklınıza ne geliyor? Aklınızda bir sıralama yapmak isterseniz nereden baslardınız?Mutfak odalar bütün ev sokaklar caddeler.. peki ya dijital temizlik kaçıncı sırada olurdu?
Dijital temizlik daha önce duymadığınız ya da duyup hiç denemediğiniz bir akım olabilir. Bu yazımızda dijital temizlik nedir neden yapılmalıdır ne ise yarar nereden başlamak gerekir gibi sorularınıza cevap vereceğiz. Hadi başlayalım!
Dijital temizlik nedir?
Gereksiz veya çok eski e-postalar, kullanılmayan dosyalar, uygulamalar, fotoğraf ve video kopyaları telefonumuz ve bilgisayarımızdaki gizli CO2 kaynaklarıdır. Yanlış duymadınız mail kutumuzdaki her bir e posta evrene karbondioksit yayıyor. Dijital temizlik ile evrene yaydığımız bu CO2’leri azaltmak hatta yok etmek demektir.
Dijital temizliğin önemine daha fazla değinmek gerekirse biraz verilerle konuşalım. Diyelim ki spam/önemsiz klasörünüze günde 1 adet mail düşüyor bu sayı 1 yılda yaklaşık olarak 1kg CO2 Üretir bu miktar yine ortalama olarak 120 adet plastik poşet, 22 tek kullanımlık bardak ve arabayla 36 km yol almaya eşdeğer. Çarpıcı değil mi..
Teknolojik temizliğimiz, plastik poşet, pipet, kullan at bardak gibi ciddi atık oluşturan ürünleri kullanmamamız kadar önemli.
Dijital temizlik planları yaparak sileceğimiz her bir mesaj, mail, fotoğraf gizli enerji tüketimini ve CO2 salınımını engelleyecektir.
Temiz dünya ve sürdürülebilir çevre için dijital temizliğe nereden başlayıp hayatımızda nasıl sürdürülebilir hale getirebiliriz?
İlk olarak cep telefonunuzdan başlayalım mı?
- SMS
Mağazalar, marketler, e-ticaret siteleri hatta hiç alakamız olmayan firmalar hemen her gün indirim ve kampanyalar için sms gönderiyor. Bu smslerin gelmesini engellemek artık çok kolay. İleti Yönetim Sistemi (İYS) ile yalnızca bir kaç dk da numaranızın kayıtlı olduğu firmaları ve onlara verdiğiniz izinleri (arama-SMS-mail) görerek kaldırmak istediğiniz izini bir tıkla kaldırıyorsunuz. Harika!
- FOTOĞRAF ve VİDEOLAR
Galerimiz kendi çektiğimiz fotoğraflardan çok Whatsapp ve Telegram gibi uygulama gruplarından gelen ve daha sonra işimize yaramayacak görüntülerle doluyor olabilir. Bu durumu engellemek için uygulama ayarlarından "galeriye kaydet" seçeneğini kapatabilirsiniz. Ve ayrıca başka insanlara kirlilik yaratmamak adına gruplardan paylaşacağımız fotoğraf ve videoları göndermeden önce 2 kere düşünmek faydalı olacaktır.
- UYGULAMALAR
Kullanmadığımız uygulamaları silmek istediğimizde ayarlar/uygulama ayarlarından kalıcı olarak kaldırmak arka planda enerji tüketmemesi için önemli.
Gelelim bilgisayarlarımıza..
Bilgisayarlarımızda tuttuğumuz gereksiz dosyalar bulut sunucularında yer kaplamaktadır. Bu sunucular elektrik tüketmeye devam ederek yılda 900 milyon ton CO2 üretiyor. Bu miktarı şöyle söyleyelim 83 milyon nüfuslu bir ülkenin yıllık CO2 salınımından daha fazla!
Bazı araştırmalar internet ağının 10 yılda tüketeceği enerjinin dünyadaki toplam enerjinin yüzde 20sine eş değer olacağını ön görmektedir.
Bu enerji kaybına artık alet olmuyoruz, haydi bilgisayarlarımızı temizlemeye.
-
ADIM KLASÖRLERİNİZİ DÜZENLEYİN
Masaüstü klasörleri klasör içinde klasörler boş dosyalar yeni klasör yeni klasör 1 2 3 ... ne çok değil mi. Peki kaç tanesi ya da hangileri gerekli?
Dosyalarınızı isme göre sıralayıp benzer isimlerde olanları tek dosyaya düşürüp silebilirsiniz, tabi çöp kutusunu boşaltıp kalıcı olarak silmeyi unutmayın. Aynı yöntemle birbirinin aynısı fotoğraf ve videolarınızı da tespit edebilirsiniz.
Birbirinin aynısı klasörler arasında aradığınızı bulmakta zor olacaktır. Dosya düzenleme işi hem bilgisayarınızda yer açacak ve daha hızlı çalışmasını sağlayacak hem size zaman kazandıracak hem de dijital yükünüzü azaltacak. Buna değmez mi?
-
ADIM POSTA KUTUSUNU TEMİZLEYİN
Gelen Kutusu tanıtım mailleri önemsiz postalar gönderilmişler binlerce mailiniz olabilir hadi adım adım temizleyelim.
Reklam yani markalar, mağazalar ve e-ticaret sitelerinden gelen mailleri kalıcı olarak silelim. Artık alışveriş yapmadığımız hatta kampanya ve indirimlerinden maille haberdar olmak istemediğimiz mağazaların üyeliklerinden ayrılalım. Böylece gereksiz mail sayımız azalacaktır.
Önemsiz/Spam mailleri ise direkt kalıcı olarak silinebilir. Eğer mail beklediğiniz bir kişi ya da kuruluşun mailini Spam klasörünüzde yakalarsanız bir kere önemsiz veya spam klasöründe değil diye işaretlerseniz artık gelen kutusuna düşeceği için endişe duymanıza gerek yok. Mail kaçırmazsınız :)
Gönderilen ve Gelen mailler için ise bir tarih belirleyip o tarihten eskisini tamamen silebilirsiniz. Okuduğunuz ve tekrar dönüp bakmaya gerek olmayacak mailleri silebilirsiniz.
Gelen kutunuza düşen tanıtım mailleri için de aynı yolla aboneliklerden çıkarak temizlik sonrasında daha az mail gelmesini sağlayabilirsiniz.
Mail yanıtlarken karşı tarafa lazım değilse mail eklerini kaldırarak gönderebilirsiniz. İçerisinde ek olan mailler yalnızca metin içeren maillere göre yarı yarıya daha fazla CO2 üretiyor.
Bu kadar iş zaman alacak ama yaratacağınız dijital ferahlık emin olun size de çok iyi gelecek.
Telefonunuza gereksiz mesajlar gelmeyecek, mail kutunuzu her açtığınızda aklınızı çelmeye çalışan ve dünyamıza zarar veren mailler olmayacak, bilgisayarınızda aradığınızı daha kolay bulacaksınız ve en en önemlisi daha temiz bir dünya ve sürdürülebilir bir çevre için dijital arınmanızı gerçekleştirmiş olacaksınız.
Dijital temizliğin somut yanlarını anlamak için unutmayın!
Temizliğe başlamadan önce başlayacağınız alanın kapladığı yeri not edin. (Mail kutunuz kaç GB yer kaplıyor, temizlik sonrası kaç GB a düşmüş)
100 tane dahi mail temizleseniz 3 adet düşük enerjili ampulun 1 gün boyunca yanmasını engellemek kadar enerjiyi kurtarmış olacaksınız.
Dünyamız ve geleceğimiz için buna değer.
Benim kurtardığım 3 ampülle ne olacak ki diye düşünmeyin geçen yıl bu harekete 11 milyon kişi katıldı. 33 milyon ampül ciddi fark yaratır.
Bu yıl 20 Mart Dünya Dijital Temizlik günü (World Digital Cleanup Day) ilan edildi. Haydi sizde dijital temizliğinizi yaparak bu harekete destek olun!