Kriz zamanlarında bize genellikle "Derin bir nefes alın" veya "Yoga pratiğinizi yapın!" gibi sağduyulu şeyler söylenir. Bununla birlikte, paradoksal olarak, Sakin ol Demek her zaman işe yaramaz!
Sinir sistemimiz, bildiğimiz uygulamayı bizim için erişilemez hale getirebilir.
Bağırsaklarımızda, kafamızdaki beyinle sürekli ilişki içinde olan ikinci bir beyine benzetilen bir yapımız var.Kafamızdaki beyin düşünme, akıl yürütme ve mantıkla ilgilenirken, bağırsaklarımızdaki beyin sindirim ve "içgüdüsel duygular" ile ilgilenir.
Ve çoğunlukla bu ilişki bağırsaklardan beyne tek yönlüdür.Yani bağırsaklar burada işler yolunda gitmiyor dediğinde kafadaki beyin sakinleşmek için harekete geçemez.Bu, en çok ihtiyaç duyduğumuz bir zamanda, kendimizi mağlup, hatta daha da kötüsü, tamamen kopmuş hissetmemize neden olabilir.
Kriz zamanlarında sağduyuya ve uzmanlığa sahip olması beklenen yoga eğitmenlerinin bu yüzden aynı hataları tekrar tekrar yapmasını izlemek gerçekten şaşırtıcı değil.
Kriz Yönetimi için Planınız var mı?
Her solo girişimci gibi kişisel markasının kriz yönetim planlayıcısı da olan Yoga Eğitmenleri, Sosyal medya trolleri, canlı ders-atölye suikastçileri , aldatıcı yorumlar, yeni ve beklenmedik cephelerin yanı sıra daha tanıdık cephelerden ortaya çıkacak bir çok felakete hazırlanmalı.
Tüm bunlar Yoga Eğitmeninin potansiyel krizleri hem önleme hem de bunlarla başa çıkma için yeni stratejiler geliştirmesine yardımcı olabilir.
İşte Yoga Eğitmenlerinin kriz yönetimi hakkında bilmesi gereken 3 temel adım
#1 TANIMLAYIN!
Sizin için olası kriz durumları neler?
Kimi yoga eğitmenleri sosyal medyadaki olumsuz bir yorumu kriz olarak ele alırken kimileri için sınırlar bir öğrencinin canlı dersi ele geçirip sabote etmesi gibi esnek olabilir.
Bu yüzden sınırlarınızı bilmek önemlidir;
Sizin için kriz ne ve olası kriz durumları neler olabilir listeleyin.
Bunu yaparken özellikle dijital krizlerde herşeyin geleneksel olandan çok daha hızlı geliştiğini mutlaka hesaba katın.
Listenizde yer alması gereken bazı temel kriz başlıkları şunlar olabilir,
Sosyal Medya Hesaplarınızın güvenlik açıkları
Ders, Canlı yayın ya da herhangi bir platformda yanlışlıkla (ya da tahmin etmeden), hassasiyet yaratacak sözler sarf etmeniz
Saldırgan ya da aşağılayıcı yorumlara maruz kalmak
Tarafınızdan paylaşıldığı düşünülen uygunsuz içerik ya da dolandırıcılık ağı paylaşımları
Canlı bir ders sırasında taşkınlık yapan öğrenci ya da katılımcılar olması
Yasal krizler
Tamamen iradeniz dışında gelişen Covid gibi kriz ortamları
#2 ANLAYIN!
Bir kriz karşısında çoğunlukla yapılan ve kaçınılması gereken yaygın bir hata, tüm durum anlaşılmadan paniklemek ve tepki vermektir.
Daha sonra iptal etmek zorunda kalabileceğiniz sözler sarf etmeden ya da bir açıklama yapmadan önce neler olduğunu iyice anladığınızdan emin olun.
Hızlı hareket etmek önemlidir, ancak önce tam olarak ne olduğunu doğru anlamak daha da önemlidir.
#3 İNCELEYİN, ÖĞRENİN ve DERS ÇIKARIN!
Kriz anlarından sonra, planınızın nasıl çalıştığını analiz etmek için bir dakikanızı ayırın.Yoga, her şeyden önce, benliği incelemek için hiç bitmeyen bir davettir.
Svadhyaya da , kendini incelemek, kendini araştırmak, uygulamamızın doğal bir parçasıdır.
Kriz zamanlarında kendimize ne kadar kısa da olsa farkındalık anları hediye ettiğimizde, sinir sistemlerimiz ve zihnimiz için daha hazırlıklı işleyen süreçlere erişebiliriz. Ayrıca kendimizde hiç ummadığımız ve beklemediğimiz şekillerde ortaya çıkan krizleri sakinlikle yönetme kapasitesini de geliştiririz.
Umuyoruz ki Kriz Yönetimi için 3 Temel Adım yazısı sizlere ilham vermiştir. Sizinde paylaşmak istedikleriniz varsa sosyal medyadan ya da mail göndererek bizimle iletişime geçebilirsiniz.