Facebook Instagram ve Whatsapp gibi firmalara da sahip olmasının yanı sıra sosyal medyayı beğensekte beğenmesekte kökten değiştirmeyi başarmış bir şirket.
Facebook şirketi Ceo’su Mark Zuckerberg’in Perşembe günü yaptığı konuşmasıyla yeni ismini “META” olarak duyurdu!
Her ne kadar belirli çevreler tarafından bu isim değişikliğinin Facebook isminin son dönemde karıştığı skandallarla ilişkili olabileceği söylense de CEO Mark Zuckerberg, yeni adın meta veri tabanı oluşturmaya odaklanmasını yansıttığını söyledi.
"Şu anda, markamız tek bir ürünle o kadar sıkı bir şekilde bağlantılı ki, bırakın gelecekte bugün yaptığımız her şeyi temsil etmesi mümkün değil" dedi.
Teknoloji devi, değişikliğin farklı uygulamalarını ve teknolojilerini tek bir yeni marka altında bir araya getireceğini söyledi. Kurumsal yapısını değiştirmeyeceğini söyledi.
Bu isim değişikliği ile görünen o ki Facebook şirketi adının son dönemde karıştığı skandallardan ve güvensizliklerden sıkılmış -yeni ismi ile META odağını sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojilerini yeni bir çevrimiçi alanda birleştirmeye çabalıyor.Burada karşımıza "metaverse" kavramı çıkıyor.
Metaverse ne?
Metaverse’i daha önce hiç duymadıysanız, burası Facebook gibi şirketlerin yeni oyun alanı!Öyle ki şirketler bu futiristik fikri kucaklayarak yeniden markalaşıyorlar
Teknoloji endüstrisinin hayal gücünü yakalayan bu terim Sanal gerçeklik (VR) veya artırılmış gerçeklik (AR) gözlükleriyle gireceğimiz avatarlarımızla keşfettiğmiz gerçek dünyaya benzeyen ya da benzemeyen bir çok sanal deneyimi kapsıyor.
Metaverse kelimesi ilk olarak Neal Stevenson tarafından 1992 yılında yayınlanan Snowcrash kitabında kullanılmıştır
Meta ve verse gerçekdışı evren kelimelerinin birleşimi, Zuckerberg, bunu sadece ekrana bakmak yerine içine girebileceğiniz "sanal bir ortam" olarak tanımladı.
Metaverse ile neler yapılabilecek?
Gelişmekte olan teknolojileri takip eden bir analist olan Victoria Petrock'a göre, alışveriş ve sosyal medya gibi çevrimiçi yaşamın diğer yönlerini de içerecek.
"Bütün bu şeylerin kusursuz, ikiz bir evrende bir araya gelmeye başladığı bir sonraki bağlantı evrimi, yani sanal hayatınızı fiziksel hayatınızı yaşıyorsanız aynı şekilde yaşıyorsunuz" dedi.
Metaverse ile sanal bir konsere gidilebilecek, bir sanat galerisi gezilebilecek, dijital giysiler denenip alınabilecek ve hatta sanal ofisler kurulabilecek.
Zuckerberg, "Metaverse deneyiminin çoğu, bir deneyimden diğerine ışınlanabilmekle ilgili olacak" diyor!
Wow!
Peki kullanıcıların bu yeni deneyime katılmaya gücü yetecek mi?
Evet teknoloji şirketleri çevirimiçi varoluşlarını bu yeni nesil internete uydurmak zorundalar ama bilimkurgu filminden alınmış gibi olan bu vizyonun hayata nasıl tezahür edeceğini kestirmek çok da olası değil.
Şu anda sanal bir avatar- kimlik oluşturmaya yarayacak, sanal gerçeklik gözlükleri ile olacak gibi gözükse de her gün gelişen teknolojide gözlüklerin yerini lenslere hatta sanal giysiler ve kıyafetler gibi nesnelere de sahip olmayı gerektirecek gibi gözüküyor.
Facebook Metaverse için internetin geleceği diyor;
Peki ya Metaverse evreninde yoga’nın geleceği nasıl olacak?
Metaverse ve gerçek dünya bizi mutlu edecek mi?
Bu sanıyoruz ki yine her şeyde olduğu gibi bizim bilinç durumumuza bağlı.
Bu gezegende iki ayağımız üzerinde durabilmeyi ve tüm bu hızlı değişimle dans edebilmeyi deneyimlerken yogik bakış açımızı ne kadar iyi kullanabiliyoruz?
Pratikde insanoğlu olarak uyum sağlayabılıyor ve esnek olabiliyoruz.
Su içinde bulunduğumuz çağın elementi!
Su elementinde mutluluğumuz duygularımızdan çok bu duygularımızla nasıl başa çıktığımızla ilgili!
Akışla akışkan yaşayan yogirişimciler radarlarımızı açık tutalım!
Hazır olun çünkü yeni bir hız trenine daha binmek üzereyiz:)