Bu yazıda yoga eğitmeni olmak için gerekli bazı adımları, yoga eğitmeni nasıl olunur ile ilgili bilgileri paylaşıyor olacağız.
Yoganın, hayatlarımızda gün geçtikçe daha çok yer kazandığı bir dönemdeyiz.
Herkes için uygun bir yoga anlayışı bulunmaktadır, yani herkes yoga yapabilir. Peki yoga eğitmeni nasıl olunur?
Yoga eğitmeni olmakta herkes için mümkündür, yalnızca öncesinde tamamlanması gereken bazı eğitimler vardır.
Yoga Eğitmeni Olmak için nasıl eğitimlere katılmalıyım?
Yoga eğitmeni olmak isteyenler için artık çeşitli illerde yoga eğitmenliği eğitimleri açılıyor. Derslerini tamamladığınız yoga merkezleriyse ders verebilmeniz için ihtiyacınız olan sertifikaları, gerekli şartları yerine getirdiğiniz takdirde, size teslim ediyorlar.
Bu koşullar, yoga merkezine göre değişiklik gösteriyor. Farklı ücretler talep eden merkezlerden birini, bütçenize ya da ilgilendiğiniz yoga ekolüne veya eğitmen tercihinize göre vs. seçtikten sonra, 200 saatlik bir öğrenim sürecinden geçmeniz gerekiyor.
Bu süreci tamamladıktan sonra ya da süreç içinde, size eğitimi sunan yogiler tarafından, yoginin tercihine göre değişebilecek sınavlara da tabi tutuluyorsunuz. Bu sınavlar konu üzerinden olabileceği gibi, uygulama üzerinden de gerçekleşebiliyor.
Online Yoga Eğitmenlik Eğitimi ile Yoga Eğitmeni Olmak
Evlerimize kapanmamızla birlikte karşılaştığımız sorunlara dijital dünyanın sunduğu çözümler, yoga alanında da görülmeye başlandı. Online yoga dersleri ya da online platformlara yüklenen yoga videoları ve görseller artış gösterirken, yoga eğitmenliği eğitimleri de online olarak verilebiliyor artık. Yani yoga eğitmeni olmak isteyen biri, online olarak da bunu eğitimleri alabiliyor.
Hindistan’a gitmeyi bırakalım, evden dahi çıkmadan gereken eğitimi almak mümkün.
Yoga Eğitmeni Olmak için geleneksel yöntemler var mıdır?
Yoga eğitmeni olmak için uygulanan bir diğer geleneksel yöntemse, , Gurukula sistemidir. Bu sisteme göre usta yogi, öğrencisinin kişisel özelliklerini ve ahlaki niteliklerini inceler ve uygun gördüğü çırakları uzun bir süre eğitir. Hatta bu usta-çırak ilişkisi bir ömür boyu sürecektir.
(Geleneksel bir Yoga Usta- Çırak ilişkisi Dakshina’dan da bahsettiğimiz blog yazısı için Tıklayın!)
Günümüzde daha çok uygulanan yüz yüze ve online eğitimlerin aksine, bu sistemde çırak ustasını değil, usta çırağını seçmektedir. Çırağın eğitim verebilmesi içinse ustanın gözetiminde 12 sene geçirmesi gerekecektir.
Yoga Eğitmenlik Eğitimleri sadece Yoga Eğitmeni olmak isteyenler için midir?
Elbette yoga eğitmenliği eğitimini almak mutlaka yoga eğitmeni olmayı istemeyi gerektirmiyor. Kendini, nefesini, bedenini, zihnin işleyişini, yoganın felsefesini, yoga tarihini öğrenmek isteyen; ya da sadece estetik hedefleri olan ve bu hedefleri derinleştirmeyi arzu eden; veya wellbeing (iyilik, esenlik hali) ve sağlık odaklı olarak kendine yaklaşmayı seçen; ya da bunların hepsini kapsayan biri de bu eğitimden faydalanacaktır.
200 Saatlik Eğitmenlik Eğitimi İçeriği ve Sertifikasyon Süreci
200 saatlik eğitimin içeriğinden bahsetmek gerekirse, öncelikle yoga merkezleri ya da ekollerine göre bu içeriğin değişiklik göstereceğini bilmeliyiz. Ancak genel olarak ele alırsak; nefes anatomisi, sensorimotor sistemi, fasya anatomisi, duruş ve beden farkındalığı, mindfulness, bedenin işleyişi ve anatomisi, arketip pozlar, yoga kavramları, yoga felsefesi ve tarihi, pozların incelenmesi ve ders verme sanatını içerir diyebiliriz.
Öğretilen tüm konular, süreç sonunda birleşerek anlamlanacak ve böylece yoga eğitmenliği eğitimine katılım sertifikası almaya hak kazanmak mümkün olacaktır.
Elbette yogi olmak sadece sertifikayı alabiliyor olmayı içermez. Yoginin kendine yaptığı yatırımlar da, o yoginin tercih edilmesini sağlayacak ve onu daha fazla öğrenciye ulaştıracaktır. Kendini meditasyon ve yogada daha da geliştirmek ve böylece daha yetkin bir yogi olmak mümkün. 200 saate dahil olmayan bu kişisel çabaların yanısıra, inziva uygulamasının yapılmasını da birçok ekol önermektedir.
Tüm bu koşulları yerine getirdiniz ve ders vermeye başlamak, öğrendiklerinizi hem öğrencilerle kurduğunuz temaslarla pekiştirmek, hem de onlarla paylaşmak istiyorsunuz. Öyleyse devletin yerine getirmenizi istediği bir koşul daha var.
O da HİS sertifikası almak. Açılımı ‘Herkes İçin Spor’ olan bu sertifikayı almak içinse ‘Temel Antrenörlük Eğitimi’ni almanız, test şeklindeki sınava ve uygulama sınavına girerek başarıyla geçmeniz gerekmektedir. Bu eğitimi almanız, yoga dersi verebilmenizin yasal koşuludur. Eğer kendi merkezinizi açmak istiyorsanız da bir üst kademe antrenörlük eğitimini de almanız gerekmektedir. Bu eğitimler, pandemiyle birlikte online olarak verilmiş ve sınavları yapılmıştır. Yılda bir kaç kez de bu eğitim açılmaktadır. Federasyonun internet sitesi üzerinden eğitim süreçlerini takip edebilirsiniz.
Tüm bunların yanısıra eğer yurtdışında da eğitim verebilen bir yoga eğitmeni olmak isterseniz, Yoga Alliance sertifikası veren bir kurumdan eğitim almalı ve sertifika için istenen koşulları yerine getirmelisiniz.
Gösterilecek tüm bu çabalarla, çok daha bütünlüklü insanların oluşturduğu, bütünlüklü bir topluma katkı sağlamış olacaksınız.
Sizinde paylaşmak istedikleriniz varsa yorumlarınızı bekliyoruz. Ayrıca sosyal medyadan ya da mail göndererek bizimle iletişime geçebilirsiniz.